معایب سقف تیرچه بلوک
سقفهای تیرچه بلوک یکی از رایجترین و قدیمیترین سیستمهای اجرای سقف در کشور ما میباشد . با توجه به اینکه سایر سیستمهای سازه ای مقاومت تر در طول سالهای گذشته معرفی شده اند لذا معایب سقف تیرچه بلوک بیشتر جلوه نموده و در ذیل به تعدادی از آنها اشاره میگردد و توصیه میگردد از سیستمهای جدیدتر اجرای سقف لستفاده گردد .
۱- دفن هر نوع بلوک سقفی در بتن هدر دادن سرمایه ملی و آسیب رساندن به محیط زیست است .
۲-حمل و نقل تیرچه و بلوک مشکل و پرهزینه بوده و در اثر بیاحتیاطی ممکن است بتن پاشنه تیرچه ترک خورده و در موقع نصب نیز ترکها مشاهده نشود و در درازمدت موجب خسارات جبرانناپذیر گردیده و نهایتاَ باعث خوردگی میلگردها گردد و این موضوع یکی از مهمترین معایب تیرچه بلوک در زمان زلزله و لرزش ساختمان خواهد بود .
۳. به دلیل عدم استقامت بلوک های پلی استایرن (یونولیت )و لیکا در حین اجرای سقف، امکان شکستن بلوکها و ایجاد خطر برای نیروهای اجرایی وجود دارد .
۴ . در هنگام جا زدن تیرچه، عموما آرایش و فاصله خاموت ها به هم میخورد و مرتب کردن خاموتها نیاز به صرف هزینه و زمان می باشد.
۵ – به دلیل ماهیت بلوک های پلی استایرن و فرو رفتن اسپیسر در آن، معمولا میلگرد حرارتی به بلوک می چسبد، که این مورد با حذف میلگرد حرارتی تفاوتی ندارد و در بلوکهای لیکا هم به دلیل سست بودن بلوکها قرار دادن اسپیسر باعث ایجاد فشار نقطه ای و شکست شدن بلوکها میشود .
۶. به دلیل ماندگار بودن بلوک و عدم نمایان شدن بتن تیرچه بعد از بتن ریزی، در خیلی از موارد ویبره زدن بتن تیرچه تقریبا انجام نمی گیرد و درنتیجه بتن تیرچه ممکن است کرمو شود ولی از آنجایی که این عیب مشهود نمی باشد متاسفانه نادیده گرفته شده و در هنگام زلزله اثر خود را آشکار میکند.
۷. در هنگام قراردادن تیرچه بر روی سقف در اغلب موارد بتن سر تیرچه تخریب می گردد، به شکلی که میلگرد تیرچه نمایان است و معمولا در زمان بتن ریزی این محل نیز خالی می ماند، یعنی تیرچه در محل تکیه گاه به تیر اصلی هیچ پوششی ندارد و به مرور دچار پوسیدگی میگردد .
۸ . اتصال بتن پاشنه تیرچه با بتن جان به دلیل دو تکه بودن و ایجاد اتصال سرد به درستی انجام نمی گیرد .
۹ – بلوکهای لیکا آب بتن را سریع جذب میکنند و در خیلی مواقع بتن تیرچه کرمو میشود .
۱۰. به دلیل حرکت بلوک های پلی استایرن حین بتن ریزی معمولا عرض تای بیم(شناژ مخفی) کمتر از عرض طراحی می شود.
۱۱. جابجایی، حمل و انتقال تیرچه و بلوک به محل مصرف و انتقال آنها به طبقات پرهزینه و خطرناک میباشد و ممکن است باعث بوجود آمدن حوادث ناگواری شود.
۱۲. مقطع تیرچه ها خصوصاً در بلوکهای یونولیتی بسیار باریک شده و مقاومت برشی تیرچه بسیار کاهش می یابد و در موقع زلزله مقاومت لازم را نخواهد داشت .
۱۳.یکی دیگر از معایب سقف تیرچه بلوک آتش سوزی بلوک های پلی استایرن حتی از نوع کند سوز آن میباشد که به سختی قابل کنترل است، علاوه بر آنکه سرعت انتشار آتش بالا است انتشار گاز های سمی و دود زا نیز بسیار خطرناک است، بلوک های پلی استایرن در واقع آتش پنهانی است که هر لحظه باید نگران افروخته شدن آن بود.
۱۴- متأسفانه در بازدیدهای انجام شده توسط تیم های نظارتی مشاهده می شود تعداد زیادی از پروژه ها کیفیت اجرای کلاف های عرضی مناسب نیست و عرض و امتداد آنها رعایت نمی گردد که این امر سازه سقف تیرچه بلوک را تضعیف می نماید .عملکرد کلاف میانی، جلوگیری از پیچش تیرچهها(تیرهای T شکل) و همچنین توزیع یکنواخت بار روی سقف تیرچه و بلوک است .